Pure
Beginning

Kapsalon Tilburg

Pure Beginning:

Begin met de beste zorg voor jezelf en je kindje

Welkom (bijna) zwangere vrouw!

Herken je dit? Aanbevelingen voor extra voedingsstoffen bij zwangerschap: foliumzuur, vitamine D, calcium, jodium en omega-3 vetzuren EPA en DHA. Over dat laatste krijgen vrouwen in veel gevallen nog weinig informatie. Vetzuren zijn van essentieel belang voor onze gezondheid en extra van belang als je zwanger wil worden of als je zwanger bent. Op deze webpagina lees je waarom.

Wat zijn essentiële vetzuren?

Essentiële vetzuren zijn de bouwstenen van onze cellen. Denk aan omega-3, wat je vindt in vette vis, en omega-6, wat zit in bijvoorbeeld noten en boter.

Vetzuren zijn noodzakelijk om te kunnen functioneren. Ze zijn onmisbaar voor onze groei, hersenfunctie, zenuwstelsel en celgezondheid. Vroeger werd gezegd dat je weinig vet moest eten. De wetenschap weet inmiddels dat vetten juist voor iedereen ontzettend belangrijk zijn, en zwangeren in het bijzonder. Met name de omega-3 vetzuren DHA en EPA blijken voor onze gezondheid, en die van onze baby, cruciaal. Maar hoe zit dat precies?

Welke rol spelen DHA en EPA?

DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) zijn omega-3 vetzuren die essentieel zijn voor de celgezondheid. Ze zorgen namelijk voor gezonde cellen in ons hele lichaam. Gezonde hersenen bijvoorbeeld. Maar ze zorgen ook voor gezonde eicellen en zaadcellen. Een tekort aan DHA en EPA kan leiden tot allerlei klachten, zoals hersenmist, concentratieproblemen en een verminderde mentale kracht.

Wanneer je zwanger wil worden, heb je voor de gezondheid van jezelf en van je kind deze essentiële vetzuren hard nodig.

Ik wil zwanger worden, wat heb ik nodig?

Omdat omega-3 vetzuren noodzakelijk zijn voor gezonde cellen, kan een tekort hieraan de vruchtbaarheid van zowel de vrouw als de man verminderen. Het advies is daarom om de vetzuren DHA en EPA al zes maanden voor de bevruchting aan te vullen.

Deze essentiële vetzuren heb je niet alleen nodig voor een gezonde conceptie van je baby. Ze zijn ook tijdens de zwangerschap belangrijk voor je eigen gezondheid als moeder en voor de groei en ontwikkeling van je kind.

Ik ben zwanger, wat heb ik nodig?

Ben je zwanger? Dan is je lichaam hard aan het werk om jouw kind te laten ontwikkelen. Om te kunnen groeien onttrekt je foetus al vanaf het begin van de zwangerschap de omega-3 vetzuren DHA en EPA van jou als moeder. Je lichaam heeft dus in deze periode een verhoogde behoefte aan deze essentiële vetzuren. Jij bent de basis.

Wanneer je voldoende DHA en EPA binnenkrijgt, verlaag je de kans op complicaties tijdens je zwangerschap, vroeggeboorte en postnatale depressie. Je geeft als zwangere vrouw bovendien jouw voeding aan je kind door. Als jij voldoende essentiële vetzuren hebt, geef je jouw kind letterlijk een gezonde start.

Het advies van de Gezondheidsraad is dan ook: minimaal 250-450 milligram DHA per dag. Dit draagt bij aan de groei en ontwikkeling van de hersenen, zenuwen en ogen van je baby. De hersenen groeien vooral in de laatste drie maanden van de zwangerschap en de eerste drie maanden na de geboorte in verhouding veel.

Na zwangerschap: borstvoeding

De eerste maanden na de geboorte heeft jouw kind omega-3 hard nodig voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Deze ontwikkeling begint al in de buik, maar gaat dus verder na de geboorte. Tijdens de borstvoeding krijg je baby nog steeds omega-3 binnen via de moedermelk. Daarom is het belangrijk om je eigen niveau op peil te houden. Geef je geen borstvoeding? Dan is het advies om je kind tijdens de zwangerschap voldoende voorraad van omega-3 te laten opbouwen en flesvoeding te geven dat verrijkt is met omega-3.

Ook voor je eigen gezondheid heb je in deze periode na de geboorte nog steeds extra omega-3 vetzuren nodig. Een tekort hieraan kan bij jou fysieke en mentale klachten veroorzaken, zoals een postnatale depressie.

Vetzuren kunnen we alleen uit onze voeding halen

Nu komt het lastige aan vetzuren. Ons lichaam kan vetzuren namelijk niet zelf aanmaken. We moeten omega-3 vetzuren daarom uit onze voeding halen. Een uitgebalanceerd en gevarieerd eetpatroon staan aan de basis van een goede zwangerschap.

Rauwe vis eten is geen goed idee. Je kunt via deze vis namelijk ziekmakende bacteriën binnenkrijgen. Wel kun je vis eten die verhit is, alleen kan de hoeveelheid omega-3 tot 80% verminderen wanneer je vis op hoge temperatuur bereidt.

Maar… je bent er niet met gezonde voeding alleen

Toch is meer vis eten niet de oplossing. In de praktijk lukt het ons niet om essentiële vetzuren binnen te krijgen met voeding. Dat heeft vooral te maken met de kunstmatige voeding die we tegenwoordig eten. Vroeger aten we wat moeder natuur ons te bieden had. Dat was vers en gevarieerd voedsel dat vol zat met onder andere vitaminen, vetten en een goede balans van omega-6 en omega-3. Nu heb je voeding met suiker, kunstmatige toevoegingen, weinig vezels en een onbalans tussen de twee belangrijke vetzuren.

Vroeger hadden we deze vetzuren in verhouding (1:1). De wetenschap adviseert op dit moment een omega-6 en omega-3 balans van 3:1. In de praktijk blijken de meeste mensen echter een grotere disbalans te hebben, soms wel 25:1 of hoger. Het omslagpunt kwam in 1960, toen we anders zijn gaan eten.

De disbalans tussen omega-6 en omega-3 is sinds 1960 alleen maar aan het toenemen. We krijgen te veel omega-6 binnen omdat er veel plantaardige oliën aan onze voeding zijn toegevoegd. Ook dieren krijgen bewerkte voeding binnen, waardoor we ook te weinig uit dierlijke producten halen. Daarnaast krijgen we juist te weinig omega-3 binnen omdat we te weinig vette (verse) vis eten.

Wat zijn de gevolgen als je uit balans bent?

Essentiële vetzuren ondersteunen onze celgezondheid, ons immuunsysteem en zijn belangrijk voor hart, bloedvaten en hersenen. Te veel omega-6 maakt ons ontstekingsgevoelig. Ontstekingen zijn op zichzelf niet erg, maar het is wel belangrijk dat je lichaam ze weer uit kan zetten zodat een ontsteking niet te lang duurt. Dat doen de omega-3 vetzuren. Heb je te veel omega-6 in verhouding tot omega-3 vetzuren, dan heb je een grotere kans op laaggradige (of chronische) ontstekingen in je lichaam. Je kunt dat merken aan bijvoorbeeld moeite met concentratie, hersenmist, zwaarder in de emoties, minder energie, slechter slapen, hormonen schommelen, pijntjes in spieren en gewrichten, hoge bloeddruk, spijsvertering of droge huid of haren.

De disbalans in onze vetzuren heeft ook invloed op ons celmembraan, het vliesje dat om onze cellen zit. Dat wordt hard, stug en minder soepel. Voedingsstoffen kunnen hierdoor minder goed onze cellen in gaan en de afvalstoffen minder goed afgevoerd worden. Je kunt je voorstellen dat dit effect heeft op alle cellen en processen in ons lichaam.

Supplementen ondersteunen je verhoogde behoefte aan omega-3

Hoe krijg je wél een goede balans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren? En daarmee gezonde cellen, vruchtbaarheid en een gezonde baby? De enige manier om deze vetzuren in balans te brengen is door de omega-3 vetzuren aan te vullen met voedingssupplementen. Dat is voor, tijdens en na de zwangerschap belangrijk.

Supplementen met ondersteuning van de wetenschap

Er zijn veel voedingssupplementen op de markt. De vraag naar supplementen neemt ook toe. Steeds meer mensen zien dat je lichaam deze aanvulling op gezonde voeding nodig heeft. Maar er is een groot verschil in kwaliteit. Ook als je nu al supplementen neemt, zegt dat niet alles over de hoeveelheid omega-3 in je lichaam. Wil je de kans op een conceptie verhogen, een gezonde zwangerschap en een goede start van je kind? Dan raad ik je Zinzino aan. Deze producten worden ondersteund door de wetenschap. 

Zinzino Balansolie bestaat uit 60% pure visolie met o.a. omega-3 DHA en EPA vetzuren van kleine, duurzaam gevangen vissen en 40% koudgeperste olijfolie van vroeg geoogste olijven. Daarmee verschilt deze olie aanzienlijk in kwaliteit van andere omega-3 supplementen.

Voordelen Zinzino balansolie ten opzichte van andere visolie

  • Toevoeging van polyfenolen (antioxidanten): hierdoor blijft de balansolie minstens 35 uur stabiel en blijft de werking na inname lang goed; de stoffen komen echt in je cellen. Polyfenolen verzachten bovendien het celmembraan.
  • Hoog gehalte aan DHA en EPA
  • Natuurlijk verkregen ingrediënten
  • Dosering op maat, gewicht en testuitslag: we zijn allemaal anders, daarom kijken we gericht naar je huidige omega-6 en omega-3 balans.

Enkele voordelen voor je kind

  • Gezond geboortegewicht
  • Gemiddeld een 4 dagen langere zwangerschap
  • Minder kans op vroeggeboorte
  • Betere ontwikkeling van hersenen, zoals taal en sociale interactie
  • Minder gedragsproblemen

Het gebruik van de Zinzino balansolie begint bij een test: een droge bloedtest. Twee druppeltjes bloed is voldoende om jouw omega-6 en omega-3 balans te testen. De test stuur je vervolgens eenvoudig op naar het onafhankelijke laboratorium Vitas in Noorwegen. Op basis van de uitslag kunnen we de dosering van de balansolie vaststellen. Dit bespreek ik persoonlijk met je zodat je precies op jouw tekorten kunt innemen. Want meten = weten!

 

Wil je de test doen? En ontdekken welke supplementen jij nodig hebt voor jouw gezondheid en die van je baby?

 

Neem dan contact met mij op.

Let op: supplementen zijn geen wondermiddel, maar zeker essentieel als ondersteuning. Gevarieerd en gezond eetpatroon blijft de basis!

Knippen Tilburg
× Vrijblijvend adviesgesprek